Kourabiedes-3563

Kourabiedes-3445

Kourabiedes-3560

Kourabiedes-3553

 

Κάθε χρόνο φτιάχνω αυτά τα Κυπριακά αμυγδαλωτά μπισκότα που λέγονται ‘κουραμπιέδες’. Μπορώ να φανταστώ πόσο ξεχωριστά ήταν κάποτε στο σπίτι της γιαγιάς μου…αν τα έφτιαχνε δηλαδή γιατί τα υλικά ήταν πολύ ακριβά. Λατρεύω την απλότητα αυτής της συνταγής. Το μόνο μυστικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πότε το μείγμα σου είναι έτοιμο, και να σιγουρευτείς ότι το βούτυρο έχει ανακατευτεί καλά… Βουτυρώδες, αφράτοι και απίθανοι με το τσάι. Ακόμη και ο τρελός παπαγάλος μου τα ζητάει από τη μαμά μου. Προσέξτε ότι η ποσότητα στο αλεύρι διαφέρει γιατί εξαρτάται από το που θα τα ψήσετε. Έχω μοιράσει την συνταγή, και εξακολουθώ να χρειάζομαι περίπου ακόμα ένα ποτήρι αλεύρι για να έχω ένα μείγμα που να μην κολλά στα δάκτυλα. Ακολουθήστε τις εικόνες της συνταγής και θα γίνουν τέλεια.

ΣΥΝΤΑΓH ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Βαθμός Δυσκολίας: 2/5
Χρόνος
Προετοιμασίας: 3 ώρες (χρόνος για να κρυώσουν)
Χρόνος Ψησίματος: περίπου 20-22 λεπτά
Σερβίρει περίπου 60 μικρά μπισκότα

Υλικά

1.5 ποτήρια βούτυρο
3/4 ποτήρια ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1& ¼ κουταλιά brandy
½ κουταλιά υγρή βανίλια
1 & 1/3 ποτήρια ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
περίπου 3-4 φλιτζάνια αλεύρι
Μιτσίδη για όλες τις χρήσεις (περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Όσο χρειάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες πιο κάτω)

συνταγή

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 176C.

2. Με ένα μίξερ (ή μίξερ χεριού) λιώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να πάρει ένα χρώμα ελαφρύ κίτρινο.

3. Συνεχίστε να ανακατεύετε και προσθέστε τον κρόκο αυγού. Όταν ο κρόκος αυγού αναμιχθεί, προσθέστε το brandy. Συνεχίστε να ανακατεύετε καλά, για ακόμα περίπου 5 λεπτά.

4. Σε ένα μεγάλο δοχείο βάλτε τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ακολούθως προσθέστε το μείγμα βουτύρου. Αρχίστε να ανακατεύετε με τα χέρια, προσθέτοντας το αλεύρι, ½ ποτήρι κάθε φορά. Συνεχίστε να ανακατεύετε με τα χέρια. Στην αρχή το μείγμα θα είναι κολλώδες αλλά στη συνέχεια προσθέτοντας το αλεύρι θα γίνει λιγότερο κολλώδες. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει συμπαγές και να μην κολλά στα χέρια σας. Θα πρέπει να φαίνεται όπως το τελευταίο ‘Βήμα 4’ στην φωτογραφία πιο κάτω.

5. Ανοίξετε το ζυμάρι με έναν πλάστη. Μην το δουλέψετε πολύ όμως. Με ένα κούπατ κόψετε σχήματα από το ζυμάρι.

6. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε χαρτί ψησίματος. Βάλτε τα στο φούρνο για περίπου 20 με 22 λεπτά. Τα μπισκότα θα πρέπει να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

7. Βγάλτε τα μπισκότα από το φούρνο και αφήστε τα κρυώσουν

8. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη από πάνω για να καλύψετε τα μπισκότα και απολαύστε!